The Colour Kitchen biedt naast een dagbesteding echt een toekomstperspectief

Cordaan biedt aan zo’n 20.000 mensen zorg vanuit 120 locaties in Amsterdam, Diemen, Huizen en Nieuw-Vennep. Mensen met een verstandelijke beperking of met chronische psychische problemen. Cordaan werkt met 6000 medewerkers en 2500 vrijwilligers. Maar ook met mantelzorgers, onderzoeksinstellingen en maatschappelijke organisaties. Een van deze organisaties is The Colour Kitchen. Frank Borsje, begeleider bij Cordaan, kwam The Colour Kitchen online tegen toen hij op zoek was naar een geschikte leerwerkplek voor een van zijn cliënten. We spraken Frank over de samenwerking; wat gaat goed en wat kan nog beter?

Cordaan richt zich op mensen die korte of lange tijd verpleging, verzorging, begeleiding en/of ondersteuning nodig hebben. Mensen met een verstandelijke beperking of met chronische psychische problemen. Deze ondersteuning bieden ze het liefst thuis bij de cliënt aan. In hun eigen omgeving zodat ze zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven.

Frank: “Naast ondersteuning in het dagelijks leven hebben we ook een leerwerkbedrijf; hier halen mensen het maximale uit zichzelf. Mensen met een arbeidsbeperking zijn niet beperkt in werklust en enthousiasme. Ze willen juist graag werken en in de maatschappij aanwezig zijn. Binnen het Leerwerkbedrijf gaan mensen aan de slag met verschillende dingen. Denk aan groenvoorziening of horeca. Als dit (nog) een stap te ver is bieden we leerwerktrajecten in onze eigen ambachtelijke werkplaatsen verspreidt door Amsterdam of binnen de gespecialiseerde dagbesteding”.


Cordaan
Frank Borsje
Persoonlijk begeleider

De opleiding van The Colour Kitchen met veel praktijklessen bereidt mensen voor op een betaalde baan. Dit vind ik een meerwaarde van het programma.

 


Betaald worden voor werk

Als persoonlijk begeleider van ongeveer 12 cliënten onderhoudt Frank contacten met de verschillende instanties waar Cordaan mee samenwerkt. Via Linkedin kwam Frank The Colour Kitchen tegen en vond de opleiding perfect voor een van zijn cliënten. “De mensen die we vanuit Cordaan begeleiden zijn allemaal verschillend maar willen zich ook nuttig en erkend voelen. Een van de dingen waar ze erkenning vanuit de maatschappij ervaren is het ontvangen van geld voor hun werkzaamheden. Het mooie aan The Colour Kitchen is dat er naast een opleiding en een dagbesteding een toekomstperspectief wordt geboden. Namelijk doorstromen naar een betaalde baan. De opleiding waar veel praktijkervaring aan bod komt, bereidt mensen hierop voor”, vertelt Frank.

Na een kennismaking vanuit Cordaan heeft Frank samen met zijn cliënt gepraat met een coach van The Colour Kitchen. De cliënt was enthousiast en is gestart met de opleiding. “Hoewel de cliënt in kwestie echt gemotiveerd was, is een opleiding van een jaar toch teveel gevraagd. De op maat trajecten van The Colour Kitchen zijn waarschijnlijk een stuk geschikter voor het type cliënten van Cordaan. Voor hen is erkenning en geld verdienen het belangrijkst. Als ze sneller dit resultaat zien zullen ze gemotiveerder zijn om door te gaan”, legt Frank uit.

De samenwerking met The Colour Kitchen ervaart Frank als zeer positief. Frank: “De mensen bij The Colour Kitchen zijn zeer gedreven. De laagdrempeligheid waarmee ze deelnemers van de opleiding tegemoet treden is heel goed. Ik werd goed op de hoogte gehouden vanuit The Colour Kitchen over de voortgang van de cliënt”.

Profileren en promotie

Wat een verbeterpunt is geeft Frank aan, is het besef dat cliënten vanuit Cordaan geen verplichting hebben om een opleiding te volgen of aan het werk te gaan. Frank: “Ze willen zelf aan de slag maar vinden een jaar een opleiding wel een uitdaging. Hier zou meer rekening mee gehouden kunnen worden vanuit The Colour Kitchen”.

Daarnaast zou The Colour Kitchen zich meer mogen promoten en profileren binnen Cordaan, legt Frank uit. “The Colour Kitchen was bij mijn collega’s niet bekend. Het was dat ik het toevallig tegenkwam in mijn online zoektocht. Maar nog steeds niet zijn alle medewerkers bij Cordaan goed op de hoogte van de mogelijkheden binnen The Colour Kitchen. En mogelijkheden zijn er genoeg volgens mij”.

Ook samenwerken met The Colour Kitchen?

Graag helpen we meer mensen aan een passende baan. Kunnen wij iets voor jou betekenen? Zie jij kansen voor een mooie samenwerking? Zoek dan contact met een van onze medewerkers via onze website.