Lancering ‘Doorgaande lijn werk en taal’ een feit

Dat het regent kan de gasten niet deren. Want hier is dat feestje! Feest dat Queridon en The Colour Kitchen de handen ineen hebben geslagen: een combinatie tussen het leren van de Nederlandse taal, inburgering én het vak van horeca.

Koud een half jaar na de verbinding die gelegd werd door Jorinde Hof van de gemeente Utrecht is het leerwerkprogramma een feit. Dat alles maakt dat een groep deelnemers van Queridon en The Colour Kitchen, wethouder Maarten van Ooijen van de gemeente Utrecht en een delegatie vanuit het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zich op donderdag 25 april verzamelen bij The Colour Kitchen Zuilen.

“Complimenten voor jullie lef”

“Complimenten voor jullie lef” geeft Maarten van Ooijen, wethouder gemeente Utrecht aan. “En dat we hier nu staan aan de start van deze aanpak met een integraal taal-, werk- en opleiding-programma. Ik hoop dat we dit naar het allerhoogste niveau kunnen brengen. Ons einddoel is namelijk om alle Utrechters, nieuw en oud, mee te laten doen op de arbeidsmarkt. Wat mij betreft is dit niet zomaar een pilot. Ik streef doorwerking na naar andere plekken, branches en beroepen. Dit is en moet de nieuwe norm zijn.”

Ook Nathalie Harrems van het Ministerie van Sociale zaken en Werkgelegenheid is enthousiast: “Het ministerie steunt dit van harte. De huidige aanpak moet anders. Met de combinatie tussen taal én werk kunnen statushouders meteen aan de slag. Utrecht is daarin een fantastisch voorbeeld. Wij zullen het programma actief volgen en evalueren”.

Arie van Diggele (The Colour Kitchen): “We hebben er zin in. Hiermee kunnen we onze programma’s weer verder verrijken en meer talent van de bank af krijgen. Het is fijn om met het taal en horeca programma in Utrecht te starten. Met acht horecalocaties is Utrecht namelijk onze hoofdstad. Het programma start met een taalcomponent en wordt gefaseerd opgebouwd richting een van de opleidingen tot horeca professional. Waar de een langzaam naar de opleiding toewerkt, zal dit voor de ander sneller gaan.  Aangezien iedereen een eigen leersnelheid en taalniveau heeft, bieden wij een programma op maat dat 2 jaar kan duren.

De verhalen zitten in de mensen

Barbara Klomp van Queridon: “We hebben allemaal dezelfde droom. Inburgeren is meer dan taal alleen. Je wilt mensen ontmoeten, je wilt een vak leren. Mensen lopen daarin nu vast, omdat ze na de taalles geen tot weinig contact hebben met mensen die de Nederlandse taal spreken. Dat willen we vanaf dag één combineren. Taal én Werk, met na twee jaar een mbo-diploma. Deze droom wordt nu eindelijk de norm. Daarom gaan we vanaf mei al starten met het Taal & Horeca programma ”.

Wij gaan de deelnemers de komende twee jaar volgen en zullen op gezette momenten verslag doen van hun ervaringen.