The Colour Kitchen biedt ondersteuning aan mensen met een taalachterstand

Sinds 2014 kunnen mensen die graag beter willen leren lezen, spreken, luisteren schrijven, rekenen of digitale vaardigheden willen leren, terecht bij Het Taalpunt bij Bibliotheek Hardenberg. Taalcoaches begeleiden mensen met hun taalvraag. Hun expertise zetten zij ook in bij de opleidingen van The Colour Kitchen. Zo worden deelnemers ondersteund om de (vak)taal goed onder de knie te krijgen. We spraken met Hanneke Ardesch, Taalpuntdocent, over haar ervaringen met The Colour Kitchen.

Iedereen is welkom

Bij Het Taalpunt kan iedereen terecht met een digitale, reken- of taalvraag. De taalpuntdocent/coördinator kijkt naar wat iemand wil leren en welke coach of cursus het beste past. Hanneke: “De afgelopen vijf jaar hebben we veel mensen mogen begeleiden om beter Nederlands te kunnen begrijpen en spreken. Denk aan mensen met Nederlands als de tweede taal. Mensen die met inburgering bezig zijn of hun examen net hebben afgerond en nog wat extra ondersteuning nodig hebben.

Maar ook mensen uit bijvoorbeeld Polen die niet inburgeringsplichtig zijn maar de taal wel willen leren of mensen die Nederlands als moedertaal hebben maar toch een hulpvraag hebben. We koppelen hen aan een taalcoach of we verwijzen hen door naar een school in de buurt voor taalondersteuning. Iedereen is welkom!”

Hanneke legt uit dat een fysieke ontmoetingsplek heel fijn werkt. Je leert mensen kennen en snapt daardoor beter waar de behoefte ligt. Het Taalpunt is in de Bibliotheek. Er zijn boeken en andere materialen om te oefenen met lezen en schrijven. Ook staan er computers om mee te werken. En je kunt er boeken, films, tijdschriften en muziek lenen.


Taalpunt Bibliotheek Hardenberg
Hanneke Ardesch
Taalpuntdocent

“The Colour Kitchen onderscheidt zich door een beschermde omgeving te bieden waar mensen kunnen leren van theorie en praktijk. Zo worden ze goed begeleidt naar een passende, betaalde baan”.

 


Vaktaal en horeca

In 2017 kwam Hanneke in contact met The Colour Kitchen. Dit blijkt een goede match. “Er zijn deelnemers van de opleiding bij The Colour Kitchen die nog moeite hebben met de taal of de vaktaal binnen de horeca. Onze taalcoaches kunnen hierbij ondersteunen en begeleiden. Hiermee kan The Colour Kitchen een grotere doelgroep net wat verder helpen. De focus ligt bij de begeleiding op taal maar een les kan ook gaan over gewoontes in Nederland”, vertelt Hanneke.

Een taaltraject duurt meestal een jaar maar kan ook verkort worden; het verschilt per persoon wat de hulpvraag is en waar behoefte aan is. Hanneke: “De samenwerking met The Colour Kitchen gaat goed! Voor onze taalcoaches is dit een leuke uitdaging. Er zijn al verschillende trajecten gestart en ook al afgesloten. De ene persoon is meer gemotiveerd dan de ander en leert sneller. Maar het is mooi om te zien dat iemand vooruit gaat en meer plezier krijgt in de opleiding en het werk”.

Waar ook samen aan gewerkt wordt is een leertraject ‘vaktaal en horeca’. The Colour Kitchen merkt dat hier kansen liggen en dat er behoefte is aan ondersteuning op het gebied van vaktaal. Het Taalpunt in Hardenberg is bereidt om mee te werken aan het ontwikkelen en opzetten van dit traject.

Ook samenwerken met The Colour Kitchen?

Graag helpen we meer mensen aan een passende baan. Kunnen wij iets voor jou betekenen? Zie jij kansen voor een mooie samenwerking? Zoek dan contact met een van onze medewerkers via onze website.