The Colour Kitchen: een goede schoenlepel naar passend werk

Bij The Colour Kitchen starten jaarlijks een paar honderd deelnemers aan hun opleiding tot horecaprofessional. Dit is het verhaal van Anthony. Anthony (45 jaar) begint in 2016 bij The Colour Kitchen. Een half jaar later is hij aan de slag bij het restaurant aan de Oudegracht in Utrecht.

Een bewogen verleden

Anthony krijgt op zijn zestiende de diagnose manisch depressieve stoornis. Na zijn middelbare school volgt hij een horecaopleiding en werkt bij verschillende restaurants. Leuk werk maar Anthony mist vaak aandacht en contact. Via Werk & Inkomen van de Gemeente Utrecht komt hij in aanraking met het opleidingstraject van The Colour Kitchen. Hier voelt hij zich thuis en kan hij zichzelf zijn. Na de zomer is Anthony beschikbaar voor een leuke nieuwe baan! “The Colour Kitchen is voor mij een belangrijke en positieve ervaring geweest; een goede schoenlepel naar de volgende stap. We brengen een bezoek aan Anthony bij zijn huidige werkgever, The Colour Kitchen Nieuwe Vaart in Utrecht, waar hij als gastheer en barista mensen ontvangt met een glimlach, een vriendelijk woord én een heerlijke kop koffie.

Koffie, koffie en nog eens koffie.

Terwijl Anthony een latte macchiato bereidt vertelt hij over zijn liefde voor koffie. “Zo’n 10 jaar geleden liep ik een winkel van Simon Lévelt binnen en was verrast door alle soorten bonen. Ik experimenteerde met verschillende smaken, met hoeveelheden melk en ontdekte uiteindelijk wat ik het lekkerste vind; filterkoffie. Een kop koffie drinken verbindt mensen met elkaar. Dat vind ik mooi om te zien en maakt het werk als barista zo leuk. Koffie Leute, een koffiebar in Utrecht, is mijn tweede huiskamer. Hier vind ik rust en inspiratie.

 

Anthony, onze OpendoelMan

Naast gastheerschap en mijn passie voor koffie ben ik dichter van poëzie, of liever gezegd ‘opener’. Ik open liever dan dat ik dicht. Daarom is mijn artiestennaam ook ‘De OpendoelMan’. Inspirerende plekken waar aandacht is voor elkaar zijn zo belangrijk. Deze aandacht heb ik ook gevonden bij The Colour Kitchen. Hierdoor kan ik goed gedijen en ga ik met plezier aan het werk. Natuurlijk zijn er ook mindere dagen maar door de opleiding van The Colour Kitchen kan ik hier beter over communiceren”. Het leukste aan zijn werk vindt Anthony het contact met de gasten. “Bij het restaurant aan de Oudegracht komen veel toeristen waardoor je ook een soort VVV-functie vervult. Ik vind het leuk om met mensen in contact te zijn”.

“TCK heeft mij laten zien dat ik geschikt ben voor de horeca. Dat ik dit werk kan. Maar dan wel onder fijne begeleiding”

Het belang van persoonlijk contact

Anthony ontdekt rond zijn twaalfde dat hij vaak stemmingswisselingen heeft. Hij is snel afgeleid. Hierdoor gaat het niet altijd lekker op school. Op zijn zestiende wordt de diagnose ‘manisch depressieve stoornis’ vastgesteld. Van HAVO/VWO stroomt hij in het derde jaar door naar de MAVO. “Na de middelbare school heb ik een jaar de MTS Vakschool gedaan maar dit was niks voor mij. Ik was te snel afgeleid. Een eigen horecazaak beginnen leek mij wel mooi vanwege het contact met verschillende mensen en ik dacht dat ik er wel rijk mee kon worden! Dus startte ik met een horeca-opleiding”.

Aan de slag!

Hij rondt met succes zijn opleiding af en gaat aan de slag bij verschillende restaurants. Anthony: “Hoewel ik het gastheerschap fantastisch vind -dit hoort echt bij mijn persoonlijkheid- was het tempo en de druk vaak te hoog. Er was weinig ruimte voor persoonlijk contact. De stijl van leidinggeven van veel horeca-ondernemers past ook niet zo goed bij mij. Ik heb een manager nodig die mij niet te veel taken tegelijk geeft maar het werk afkadert”.

Effectief leren communiceren. Maar hoe dan?

Na verschillende banen in de horeca belandt Anthony in de ziektewet en uiteindelijk in de bijstand. Tijdens een gesprek bij Werk & Inkomen van de Gemeente Utrecht hoort hij over de opleiding van The Colour Kitchen. Zijn horeca-achtergrond en zijn natuurlijke gastheerschap passen perfect bij dit concept. Hij volgt een traject van een half jaar waar trainingen in communicatie centraal stonden. “Tijdens de trainingen heb ik geleerd om positieve en negatieve feedback te geven, te ontvangen en hier op een effectieve manier op te reageren. Daarnaast weet ik nu hoe ik mijn grenzen op een effectieve manier kan aangeven. Dit heeft mij ontzettend geholpen in mijn dagelijkse werk en leven. De praktijklessen heb ik niet gevolgd omdat ik al een horeca-achtergrond heb”.

Terugkijkend

Het leukste aan de opleiding vindt Anthony het contact met de andere leerlingen. “Ik was wat ouder dan de meeste andere deelnemers in de groep maar dit vind ik juist interessant. Ik kan hen dingen leren vanuit mijn achtergrond; ik kan ‘stempelen’. Daarnaast ben ik met mijn coach vanuit The Colour Kitchen aan de slag gegaan met het leren communiceren over mijn ‘deukje’. Op een schaal van 10 t/m 90 kan ik per dag aangeven hoe ik mij voel. Op deze manier kan ik voor mijzelf goed inschatten hoe mijn dag gaat zijn maar kan ik ook goed communiceren naar mijn werkgever en omgeving. Wat ik anders zou doen tijdens de opleiding van The Colour Kitchen? Binnen een team wordt onderscheid gemaakt in deelnemer van een opleiding en een professional (deze heeft het diploma al gehaald). Dit onderscheid zou ik niet maken tijdens het werk; je bent 1 team”.

Blik vooruit!

“Bij The Colour Kitchen heb ik ervaren hoe ik mij kan voelen als ik mijzelf kan zijn in mijn werk. En hoe het is om trots te zijn op een werkgever. In mijn volgende baan zoek ik dit ook. Het gastheerschap vind ik fantastisch dus iets in de horeca bijvoorbeeld bij een lunchroom lijkt me een mooie volgende stap. Binnen The Colour Kitchen word ik geholpen om een nieuwe werkplek te vinden. Er denkt een coach mee en zoekt contact met potentiële werkgevers. Ik hoop daarom na de zomer aan de slag te kunnen bij een nieuwe werkgever.”

Wij bevelen Anthony van harte aan!

Ben jij op zoek naar een goede gastheer en/of een enthousiaste barista die zijn hand niet omdraait voor een perfecte cappuccino? Neem dan contact op met Rowena de Ronde, Locatiemanager The Colour Kitchen Nieuwe Vaart via Nieuwevaart@thecolourkitchen.com