The Colour Kitchen biedt een totaalpakket van coaching, vakbegeleiding en nazorg

JA voor een kans is een initiatief van de Haagse fondsen en heeft als doel om kwetsbare jongeren een opstap te bieden richting (terugkeer naar) school of werk. En met succes! De afgelopen twee jaar zijn er 100 jongeren geholpen door dit initiatief. JA voor een kans werkt samen met verschillende Haagse leerwerkprojecten. The Colour Kitchen is een van deze samenwerkingspartners. We spraken met May van Waes, projectleider bij de stichting, over haar ervaring met The Colour Kitchen.

JA voor een kans richt zich op alle jongeren tussen de 17 en 30 jaar, woonachtig in Den Haag. Met als doel het bieden van een dagbesteding en/of zorg dragen van jongeren (terug) naar school of werk gaan. May: “Wij bieden hulp aan jongeren die gemotiveerd zijn om weer aan de slag te gaan maar voor wie geen passende voorzieningen zijn.

Belangrijk daarbij is dat jongeren de mogelijkheid hebben om zelf een keuze te maken wat ze gaan doen. Dat doen we door het organiseren van zogenaamde oriëntatie weken. Jongeren krijgen de kans om te kijken en te proeven bij de 15 leerwerkbedrijven waarmee we samenwerken. Is er een wederzijdse klik? Dan gaan ze direct daarna aan de slag bij dit leerwerkbedrijf. Wij doen de werving, selectie, oriëntatie, financiering en het monitoren als iemand daadwerkelijk start”.

“De selectie voor de projecten is gemaakt op basis van een goede mix aan branches. Belangrijk is de juiste begeleiding op maat en de persoonlijke aandacht die de jongeren krijgen om te kunnen leren en om weer in een ritme te komen”. vertelt May.


JA voor een kans
Mavan Waes
Projectleider

Het onderscheidend vermogen van The Colour Kitch zit in het feit dat jongeren direct in een professionele omgeving aan de slag gaan.


 

Goede begeleiding en nazorg

Een van de organisaties waar JA voor een kans mee samenwerkt is The Colour Kitchen. May: “Een oud-collega kent The Colour Kitchen en die gaf de tip om eens om tafel te gaan. Hier is een mooie samenwerking uitgekomen. Het programma zit goed in elkaar; in zijn totaliteit is het goed ingericht. Zowel qua coaching, vakbegeleiding en de stap daarna. De nazorg is ontzettend belangrijk. Dit pakt The Colour Kitchen goed aan. Daarnaast wordt er echt ondernemend gekeken naar verschillende financieringsstromen. The Colour Kitchen wil niet afhankelijk zijn van één financieringspartij. In die zin is The Colour Kitchen wel echt een stap verder dan de meeste initiatieven”.

May geeft ook aan dat er vanuit The Colour Kitchen goede begeleiding en nazorg is. May: “Zeker niet onbelangrijk bij deze doelgroep! Daarnaast heeft The Colour Kitchen een breed netwerk van werkgevers waardoor jongeren goed kunnen doorstromen naar betaald werk, na het behalen van hun diploma”.

Sterkte en zwakte

“Een sterk punt van The Colour Kitchen is, naast het bieden van uitzicht op een betaalde baan, de opleiding. Hierdoor wordt er gewerkt aan een lange termijn oplossing in plaats van alleen een korte termijn baan”, legt May uit. Dit sterke punt is tegelijkertijd ook een zwakte, vindt May. “Voor veel jongeren die bij mij over de vloer komen is een opleiding van een jaar, zonder dat er geld verdiend wordt (wel met behoud van uitkering) een hele opgave. Ze kiezen sneller voor een korte termijn oplossing van een baan waar direct uitbetaald wordt”. Zonde, vind May. Want juist de korte trajecten zorgen vaak voor minder impact bij deze doelgroep. “Voor ons een echte uitdaging maar The Colour Kitchen biedt ook op maat trajecten. Hierdoor kunnen we meer jongeren door laten stromen”.

Heldere afspraken

May is zeker te spreken over de samenwerking met The Colour Kitchen. “Het contact is goed en ik werk prettig samen met de verschillende enthousiaste coaches. Een verbeterpunt is nog wel dat we betere afspraken moeten maken over tussentijdse evaluaties en updates. We worden graag op de hoogte gehouden over de voortgang van de jongeren die via ons bij The Colour Kitchen gestart zijn. Hier moet ik regelmatig achteraan zitten. Heldere afspraken over wanneer we updates krijgen zou ik prettig vinden”.

Ook samenwerken met The Colour Kitchen?

Graag helpen we meer mensen aan een passende baan. Kunnen wij iets voor jou betekenen? Zie jij kansen voor een mooie samenwerking? Zoek dan contact met een van onze medewerkers via onze website.